Banen

Bij Tennis- en padelvereniging Steensel worden veel evenementen georganiseerd waar je aan mee kunt doen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf ongeorganiseerd een balletje gaan slaan. Je moet wel rekening houden met de georganiseerde evenementen, die hebben voorrang.

Onderhoud
Dankzij de heren van onze onderhoudscommissie ligt ons park er prachtig bij; nette paadjes, verzorgde bloembedden en goed bijgehouden banen. Allerhande grote en kleine klussen vinden achter de schermen plaats om ervoor te zorgen dat iedereen hiervan kan blijven genieten van ons mooie tennispark.

  • Is er een lamp kapot? In de kantine, de kleedlokalen of op de banen zelf (ja, daar hangen ook lampen boven – nooit gezien?). Meld het.
    Zit er een gat in het net? We vallen misschien niet over een gaatje, maar meerdere
    gaten maken wel een groot gat! Meld het.
    Zijn er bordjes/ballen van het scoreboard kapot of afgebroken? Hoe moet je dan toch weten wie er wint? Meld het.
    Ligt er ergens een tegel los of is een van de stoelen bij de baan wel erg gammel? Breek je nek niet maar meld het.

Neem contact op met Wim Bleijenberg van de commissie Baan- en Parkonderhoud op 06 - 46735750.

Bespeelbaarheid
Onder normale Nederlandse omstandigheden zullen onze kunstgras velden meestal bespeelbaar zijn, ook in de winter. Er zijn echter een aantal uitzonderingen:

Vorst
Bij zogenaamde “droge” vorst tot circa 10 graden onder nul kan er gewoon gespeeld worden.
Bij zeer strenge vorst, dwz 15 graden onder nul en kouder, is het gebruik van de banen niet toegestaan. De vezels verharden dan en worden gevoeliger voor schade.
Tegen die tijd is het sowieso leuker om te gaan schaatsen!
ls net voor of tijdens de vorstperiode de mat nat is geworden (neerslag of smeltende sneeuw) of nat wordt (ijzel) zal de bovenlaag veel vocht bevatten welke bevriest. Op dit moment is het oppervlak glad (ijs) en onbespeelbaar.

Opdooi
Bij het invallen van de dooi, na de vorstperiode, mogen we niet op het veld. Dan is namelijk de bovenlaag vaak al ontdooid terwijl de vorst nog wel dieper in de grond zit. Het dooiwater kan dan niet weg; dit noemen we opdooi. Bij ons type kunstgrasbanen, die op een lava-ondergrond liggen, veroorzaak je bij het bespelen allerlei kuilen, die nagenoeg niet te herstellen zijn. Daarom moet de afwatering door de ondergrond eerst weer mogelijk zijn. In de praktijk zal al weer na enkele dagen nadat de dooi is ingevallen op de banen gespeeld kunnen worden.

Sneeuw
Er zijn wel mogelijkheden om bij sneeuw de banen zuiver te maken, maar deze brengen ook een risico met zich mee omdat de ondergrond vaak bevroren is en het ruimen van de sneeuw een bepaalde hoeveelheid smeltwater veroorzaakt. Indien de ondergrond nog flink bevroren is, kunnen er ongemerkt zeer gladde plekken ontstaan. De banen zijn dan alsnog onbespeelbaar. Maar ook kan er door het sneeuwruimen een zekere mate van opdooi ontstaan met de bijbehorende risico’s voor de banen. Daarom kiezen wij ervoor eventuele sneeuw niet van de banen te verwijderen. Soms zien de banen er op het oog goed bespeelbaar uit, maar zit er nog teveel opdooi in de grond en wordt er toch voor gekozen de banen dicht te houden.

Inlichtingen
Omdat TPV Steensel zorg steekt in het beheer van de kwaliteit en de duurzaamheid van haar banen wordt de beslissing over het wel of niet bespeelbaar zijn van de banen door onze onderhoudsploeg genomen in de persoon van Sjef Kuijten, bereikbaar op (0497) 513 246. Wie dus competitiewedstrijden moet spelen, kan bij Sjef navragen of de banen bespeelbaar zijn. Sjef zal tevens de trainer informeren indien door weersomstandigheden de wedstrijden niet kunnen doorgaan, zodat de trainer de desbetreffende leden kan afbellen.